10 Aralık 2010 Cuma

Hiddink'in Korelilere Yaşattığı Kültür Şoku


2000-2002 yıllarında arasında Güney Kore'yi çalıştıran hatta Dünya 3.lüğü maçına kadar çıkaran ve kaderin cilvesi ( bu lafı hep kullanmak istemişimdir) şu an da çalıştırdığa takıma yenilerek kendi evinde 3.lüğü bırakan Guus Hiddink'in Kore'lilere güzel futbol ve bu başarının yanı sıra yaşattığı farklı duygular da varmış.

Pascal Boniface'ın "Futbol ve Küreselleşme" kitabında anlattığına göre , Hiddink Kore'nin başına geçtiğinde öncelik olarak takıma yerleştirdiği bilinç "büyüklere saygı gibi Konfüçyüscülük miraslarından vazgeçmek".Yani Hiddink, takımda oyuncuların kariyerlerinin başarılarla dolu olması, kazandıkları ödüller gibi konulara itibar etmemiş tamamen performans ve çalışma azimlerine bağlı olarak isimlere forma vermiş.

Gerçekten de bir kaç isime baktığımız da bunun elle tutulur bir örnek olduğunu görüyoruz:

Kim Nam-Il : Dünya Kupası öncesi Channam'da oynerken kupa sonrası Exelciors tarafından kiralanıyor.Ancak Korelilerin "Kim Nam-Il sendromu" dedikleri , kazandığı aşırı şöhreti kaldıramaması yüzünden tekrar Channam'a dönüyor."Süpürge" takma isimli Nam'ın nâmı böylece tüm dünyaya yayılmadan sona eriyor.


Lee Young-Poo
: Kupa öncesi sıradan bir takım olan Anyong LG Cheetens'de oynarken kupa sonrası sırasıyla; PSV, Tottenham , Dortmund takımlarının formasını giymesi onun 2002'de ki milli formayı giymeyi ne kadar hakettiğinin göstergesidir sanırım.

Cha Du- Ri: Belki de Hiddink'e bu konfüçyüstanımazcı tavrı nedeniyle en çok minnet duyması gerek isim Du-Ri. Korea Universitesi takımında oynarken milli takım davet alıyor ve ardından kendisine sonuna kadar açılan bir avrupa kariyeri başlıyor.Şu anda da Celtic takımının oyuncusu ve hala Kore'nin en iyilerinden birisi.

Park ji-Sung : Ve Kore'nin altın çocuğu.Kyoto takımında oynerken seçildiği milli takım kadrosunun ardından yine Hiddink tarafından PSV'ye gelirken günün birinde ManU'nun ilk 11'in de değişilmez isim olacağını kendisi bile tahmin edememiştir büyük ihtimalle.

Tüm bunlar sonucunda , Kore'de hiçbirşey eskisi gibi olmadı.Koreli insanlar üzerinde Hiddink'in bu tavrı , sosyal ve mesleki yaşamlarını sorgulama, üzerilerinde ki hiyerarşik baskının ne kadar kendilerini başarıya ulaştırma garantili olduğunu düşünme gibi etkileri olmuş olması içten bile değildir.

Hiç yorum yok: