24 Şubat 2011 Perşembe

Avrupa'nın En Çok Kazanan Ligleri


The European Football Merchandising Report 2010 açıklandı. Bu rapor şunu ortaya koyuyor, kulüplerin elde ettikleri ürün gelirlerine göre mevcut bulundukları liglerin yine bu gelir kalemine göre değerleri.

Geçen yıl ile kıyaslandığında beş büyük lig olarak belirtilen liglerde %6 lık bir artışın olduğu gözlenen raporda en üst sırayı İspanya La Liga almış.190 milyon euro gelir ile birinci sırada olan İspanya ligini , 168 milyon euro ile İngiltere Premier ligi takip ediyor.İngiltere liginde gelirler takımlar arasında göreceli eşit olarak dağılıyor olmasına rağmen, La Liga'da yaklaşık %80 'lik kısım yani aslan payı Barcelona ve Real Madrid'e ait.

Almanya Bundesliga'sı 130 milyon euroluk değeri ile üçüncü sırada yer alırken onu , 77 milyon euro ile İtalya Seri A ve 67 milyon euroluk değerle Fransa Ligue 1 alıyor.

Bu beş lig ile birlikte 632 milyon euro eden toplam değere , Hollanda , Polonya, Türkiye, Rusya ve Ukrayna gibi ilk 10 büyük lig sıralamasında yer alan ülkelerde eklenince sayı 720 milyo euroyu aşıyor.

Satışlar içerisinde ise 2009-2010 yılında en çok pay forma satışındaymış. Sport+Markt danışmanı Andreas Ulmann'da bunu destekleyen bir açıklama yapıyor "Forma satışları bir çok takımın en temel işlerinden birisidir ve ticaretleri arasında % 50'lik bir paya sahiptir.

Hiç yorum yok: