26 Nisan 2011 Salı

Orta Sahadaki İnanılmaz Mantık Hatası

Aynı coğrafyanın iki takımı Gaziantep BŞB ve Adanaspor’u karşı karşıya getiren maçın ilk yarısını televizyondan izleyenler sanırım iyi ki stadyuma gitmemişiz demişlerdir. Hemen hemen bomboş tribünlere oynanan maçın ilk 45 dakikasında karşılıklı, ceza alanı dışından çekilen şutlar dışında göze batan bir şey yoktu. İsmail ve İzzet’in iyi niyetli ofansa katkı çabaları savunmada açıklar verilmesine neden olunca özellikle sol kanat Antep takımı için OGS’li geçiş gibi hiç yavaşlama ihtiyacı duymadan atak geliştirme yolu oldu. Görüntüde 4-1-3-2 oynayan Adanaspor atağa kalktığında beklerin desteği nedeniyle 2-3-3-2 halini alınca ev sahibi ekibin eski Demirspor’lu oyuncusu Ramazan çokça pozisyon buldu kanatlardan.

Mağlubiyeti tek bir isme bağlamak futbol açısından kesinlikle yanlış bir durumdur ancak, hani Tarık Akansız, Kemal Sunalsız, Halit Akçatepesiz Hababam Sınıfı nasıl keyif vermiyor, bütün yükü Domdom Ali, Hayta İsmail’e yüklüyor ve onlar da bizi yeterince güldüremeyince “olmamış bu ya” diyorsak bu maçta da Kibong’un yokluğu gerek Bülent Bölükbaşı gerekse Fahri için fazladan bir yük oldu. Kibongsuz M’billa da kimyonsuz şırdan gibi olunca kuru kuru ataklar geliştirdi Adanaspor ancak olmadı, gol gelmedi. Orta sahada Rahman teknik ancak ağır, Bülent ve Fahri de az önce belirttiğim gibi Kibong aktifliğine sahip değil. Maçın düğümü de işte Kibong olmayınca Adanaspor orta sahasının ofansa yeterince katkı sağlayamamasında çözüldü.

İlk yarı nasıl Adanaspor sol kanadını parsellediyse mavi siyahlılar ikinci yarı da kendi sol kanatlarından geldiler gol için. Fiziksel görüntüsü itibariyle futbolcudan uzak ancak ayağına aldığı topla takımını 4-5 saniye içerisinde atağa kaldırabilecek yetenekteki Emre Özcan bu atakların baş mimarı oldu çoğunlukla. Maçın ilk 15 dakikasında rakip kanat oyuncularına 4 net pozisyon veren Adanaspor sol bek bölgesinin ne derece oyun konsantrasyonundan eksik olduğunu 80. dakikada yenen golde, golün hazırlayıcısı Ramazan ile mücadele eden ismin gol umudu M’billa olmasından anlamak mümkün olsa gerek.

Buğra Erdoğan’ın oyuna girmesi ile maçın genelinde zaten oyuna çok katkı yapan Ramazan’ın daha efektik kullanılması, Adanaspor savunmasının her zamanki zaafı olan (ki golden önce de hemen hemen benzer bir pozisyon daha verildi) havadan gelen toplarda stoperler arası iletişim eksikliği gole zemin hazırlayan iki önemli faktör oldu. Adanaspor stoperleri, aynı dili konuşmuyorlar mı bilmiyorum ama bir ortak dil belirlemeleri lazım kesinlikle.

Hiç yorum yok: