2 Nisan 2011 Cumartesi

Dövmeleri Kadar Futbolu da Karizmatik ; Raul Meireles


10 Yılda 11 Kupa

Dövmeleri ile dikkatleri hemen üzerine çeken oyuncu, 17 Mart 1983 yılında Portekiz’in Porto şehrinde dünyaya geldi. Tam adı “Raul Jose Trindade Meireles” olan futbolcunun profesyonel kariyeri 2001 yılında bir zamanlar kadrosunda Andre Bikey, Quim , Nuno ve 2004 yılında beş maçlık Çaykur Rizespor kariyeri olan Nene gibi isimleri bulunduran Club Deportivo Aves’te başladı. Henüz 18 yaşında gencecik bir orta saha oyuncusu iken Portekiz ikinci ligi olan “Liga de Honra” ya da şimdiki adıyla “Liga Orangina”da forma şansı bulan Meireles kırmızı-beyaz forma altında 2 sezon boyunca 42 maça çıktı. Aslında onun yıldızını parlatan 2000 yılında İsrail’de düzenlenen U-16 Avrupa şampiyonasıydı. 2001 yılından sonra adı U-17 olan ve Türkiye’nin de 1994 ile 2005’te iki kez kazandığı aynı zamanda 2008’de ev sahipliği yaptığı turnuvada şampiyon olan Portekiz U-16 takımının kadrosunda yer alıyordu. Bir de ufak hatırlatma; final maçında Çek Cumhuriyetini 2-1 ile yenen takımın gollerini Querasma atmıştı.

Şampiyona sonrası imza attığı Deportivo Aves kariyerinin ardından, 2003 yılında birinci lig ekiplerinden Boavista’ya transfer oldu. Portekiz’in süper gücü Porto’ya transfer olmadan önce sadece 1 sezon geçirdiği Boavista’da, Aves kariyerinde çıktığı maç sayısının neredeyse yarısı kadar oynaması onun yeteneğinin fark edilip 2004 yılında doğduğu kent olan Porto’ya dönmesini sağlayacaktı.Geldiği ilk sezon pek alışık olmadığı sol kanat mevkisinde oynatıldığı için biraz zorlanacaktı.Ancak daha sonra ki sezon orta sahaya çekildi ve Lucho Gonzalez ile beraber inanılmaz baskıcı aynı zamanda da dinamik Porto orta sahasının vazgeçilmez ismi olmayı başardı. Bu sayede o sezon (2005-06) içinde hem lig hem de kupa şampiyonluğunu kazanacaklardı. Bu başarısı milli takım heyeti tarafından da görmezden gelinmedi ve 2006 yılında milli takıma kadar yükselmeyi başardı.

Onun için en dramatik sezonlardan birisi şüphesiz ki 2006-07 sezonudur. Şampiyonlar Ligi’nde son 16’da eşleştikleri Chelsea ‘ye karşı her iki maçta da çok iyi performans sergiyelip, Porto’da ki maçta takımının tek golünü atmış olmasına rağmen elenmekten kurtulamadılar. Ancak ligde fırtına gibi esmeye devam ediyorlardı. Meireles’li Porto 2005-06’dan sonra 2006-07 , 2007-08, 2008-09 sezonlarında şampiyonluk yaşayıp art arda 4 kez şampiyon olarak son 10 sezondaki 7. şampiyonluklarını elde ediyorlardı.

Bu arada 2008 yılında Portekiz milli takımı ile bir Avrupa Kupası macerası yaşıyordu Meireles. Milli forma altında ilk golünü de bu turnuva da 2-0 kazandıkları maçta Türkiye’ye karşı atıyordu.

Londra Ve Daglish İle Yükseliş

Bir sonraki sezon futbol anlamında Porto için pek iyi geçmiş olmasa da ligi 3. bitiren takım artık Meireles’i kaybedecek , bu yıl Meireles adına yeni bir hayatın başlangıcı olacak demekti. 2010 yazında 11.5 milyon sterlin karşılığında İngiliz devi Liverpool’a transfer oluyordu. 9 yıl içinde Portekiz ikinci liginden İngiltere premier ligine bir yükseliş. Liverpool orta sahasında Mascherano’nun Barcelona yolunu tutmasının ardından transfer edilen Portekizli 4 numaralı formayı sırtına geçirdi. Aquilani ile umduğunu bulamayan Liverpool , İtalyan orta sahayı Juventus’a kiralayıp Meireles’i Gerard’ın yanına yerleştirdi. Belki de Lucho Gonzalez ile yakaladıkları uyumu , Steven ile de yakalamasını umuyorlardı. Liverpool’a transferi sonrası BBC Sport futbol uzmanı Alan Hansen kendisi için 1974-82 yılları arasında tam 232 kez Liverpool forması ile sahaya çıkan orta saha oyuncus Terry McDermott benzetmesi yapıp “ Raul , Liverpool için yeni bir Terry olacaktır.” yorumunu yapıyordu.

Liverpool formasını bir resmi maçta ilk kez 12 Eylül 2010’da Birmingham City karşısına sonradan oyuna girerek giyiyordu.İlk on birde çıkacağı ilk maç ise bir hafta sonra 3-2 kaybettikleri Manchester City maçı olacaktı. Şu ana kadar Liverpool ile 23 maça çıkan Meireles için, Kenny “King” Daglish’in gelmesinden sonra savunmanın önünde çakılı kalmak yerine gezici orta saha rolüne bürünerek kendisini buldu diyebiliriz. Kulübün yeni sponsoru Standart Chartered’in verdiği “Standart Chartered Player of The Month” ödülünü ise Kasım 2010 ve Ocak 2011’ de kazanarak yükselişinin bir nevi sağlamasını yapmış oldu. İlk golünü bir Merseyside derbisinde Everton’a atan Meireles’in , yüksek tempolu ve gergin maçlarda daha iyi performans sergilediğini de rahatlıkla iddia edebiliriz. Buna son örnekte yazının girişinde belirttiğimiz gibi, Torres’in Chelsea’ye transferi nedeniyle Liverpool taraftarının büyük önem verdiği derbide takımının tek golünü atıp deplasmanda galibiyeti getirmesi ve Stamford Bridge semalarında “You will never walk alone” seslerinin yükselmesini sağlaması oldu.

Hiç yorum yok: