9 Aralık 2011 Cuma

İngiltere'nin İlk Kadın Futbol Takımı


British Ladies Football Club (Soldan ikinci Nettie Honeyball)

İngiltere'de kadınlar arasında futbolun temellerini atan ilk ekip, yaklaşık 30 tane genç İngiliz kadındı. 1894 yılında Nettie Honeyball'un öncülüğünde British Ladies Football Club adıyla kurdukları futbol takımı, bu 30 genç kadının erkekler arasında bile devlet engeline maruz kalan futbolu cins ayrımına karşı bir duruş olarak kullandıkları yazılır kaynaklarda.

Antrenmanlarını Hornsey'deki Alexandra Park'ta yapan ve antrenörleri de Tottenham'lı J. W. Julian olan İngiliz kadınların ilk maçlarını, onların futbol oynamasına karşı duran İngiliz Futbol Federasyonu yetkililerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10.000 kişinin izlediği rivayet edilir. Şubat 1985 yılında Daily Skecth'e verdikleri röportajda, kadınların da erkekler gibi bu oyunu oynayabileceğinden ve seksist yaklaşımlara karşı durduklarından bahsediyorlar. Kabul etmek gerekir ki ilk futbolcu kadınlar, feministti. İngilizlerin ünlü feministlerinden Florence Dixie'nin başkanlığını yapmayı kabul ettiği kulübe verdiği mesaj da bunu destekler nitelikte: "Kadınlar da tüm kalpleri ve ruhları ile bu oyuna dahil olmalılar."

Feminist ve futbol aşığı kadınlar da olsalar ilk sorunlarından birisi maç yaparken ne giyecekleri yönündeydi. Fotoğraflardan da görüleceği gibi elbiselerini genelde rahatlık üzerine kurulu modellerden seçmişler. Bol bluzlar, rahat pantolonlar/etekler. Ancak hepsinde Ortodoks inançlarına uygunluk en temel dayanak olarak göz önünde bulundurulmuş. Hatta Güney ve Kuzey Londra kadınlarının arasında oynanan karşılaşma sonrası Manchester Guardian'da çıkan haberde: "Kadınların bu kıyafetleri nedeniyle futbollarının pek ilgi çekeceği söylenemez." cümlesi dahi kullanılmış.

Daily Sketch ise bu maçın sonucuyla ve oynanan futbolla ilgilenmiş: "Kadınlar arasında oynanan karşılaşmanın ilk dakikaları her şeyi ortaya koydu. Futbolda olması gereken hız, karar verme, beceri ve cesaret onlarda yoktu. Sadece sahada amaçsızca koştular. Sonuç olarak Kuzey Londra (kırmızılar) Güney Londra'yı (açık mavi ve beyaz) 7-1 mağlup etti."

Takımın Bury ile oynadığı ve 3-3 biten maçla ilgili ise The Bury Times: "Daisey Allen, daha önce oynadığı iki maçta olduğu gibi yine mükemmeldi. Bu ufaklığın sanki 4 ayağı var." cümlesini kullanmış. Bahsi geçen Daisey Allen, sadece 11 yaşındaymış.

Nettie Honeyball

İngiltere'de kadın futbolunun 'annesi' olarak anılan Nettie J. Honeyball hakkında bu takımın kurucusu olduğu ve feminist olduğu dışında çok fazla bir bilgi yok. Eğer kaynaklar doğruysa, henüz 23 yaşında futbol kulübünü kurup 30 yaşında hayata veda ediyor. O öldükten bir sene sonra yani 1902'de de İngiltere'de kadınlar arasında futbol oynamak yasaklanıyor.

Hiç yorum yok: