13 Haziran 2011 Pazartesi

Mucit Bu Mucit; Ramon Unzaga


Futbolun her zaman tarihi kısmını sevmişimdir. Oynanacak maçla ilgili öngörüde bulunmak ya da henüz dumanı tüten bir maçın/turnuvanın analizini yapmak o kadar çekici gelmiyor bana. İtiraf etmeliyim ki benim için dünya üzerinde futbol denen oyunu (her ne kadar oyunluğu kalmadıysa da) en güzel icra edenler Latinlerdir. Gold Cup'ın oynandığı şu günlerde düşünün benim keyfimi. Tamam futbolu Latin topraklarına getirenler sömürgeci İngilizlerdir ama oyunu bu kadar güzel kılan ve gelişmesini sağlayanlarda verimli toprakların kavruk tenli çocuklarıdır.

Bugün her kim en güzel goller listesi yapsa illa ki o listeye alacağı gollerden birisi de röveşata ile atılmış bir gol olacaktır. İşte bu röveşata hareketinin ilk yapıldığı yer de Güney Amerika topraklarıydı. İspanya'nın Bilbao'sunda doğan Ramon Unzaga Asla, bu hareketin mucididir. 12 yaşında ailesiyle beraber Şili'nin Talcahuano kentine göç ettikten 8 yıl sonra aynı kentin El Morro stadında, karşılaşmayı izleyenlerin hayret dolu bakışları arasında havaya yükseldi. Sırtı yere paralel şekli aldığında seyirciler ve diğer futbolcular "Bu ahmak ne yapıyor?" diye soracakken usta ayakları daha önce kimsenin görmediği bir şekilde davrandı. Havada duran bir adam, topa ayakları ile makas hareketi yaparak vuruyor... Pozisyonun gol olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak 1912 yılında Şili futbol delegeleri tarafından vatandaşlığa geçirilen Unzaga'nın ilk defa yaptığı bu hareket uzun yıllarca "chilena" diye anıldı. Şili tarzı vuruş anlamına geliyordu. Yani röveşatayı, çilek ve Cuenca dansi gibi Şili'ye atfetmişlerdi.*

Unzaga'nın bu hareketi ilk defa yaptığı stat olan El Morro'nun ismini 2009 yılında onun şerefine "Estadio Roman Unzaga Asla" olarak değiştirdiler. Şu anda bu stadyumda Şili ikinci ligi takımlarından Club Deportivo Naval oynuyor.

*Gölgede ve Güneşte Futbol, Eduardo Galleano

Hiç yorum yok: