11 Mayıs 2011 Çarşamba

Barcelona Tarihinin Gol Rekortmeni: Paulino Alcantara


Barcelona kulüp tarihinin en çok gol atan futbolcusu, 357 maç, 357 gol. Bu cümlenin orjinali Barcelona resmi sitesinde Alcantara tanıtılırken kullanılmış.Kimdir Alcantaro, şöyle bir girelim hikayesine...

Paulino Alcantara 1896 yılında Filipinler'de dünyaya gelmiş. Avrupa futbolu içerisinde kendisine yer bulan ilk Filipinli olacak olan Paulino henüz 15 yıl 4 aylık iken , aynı zamanda Barcelona kulübü kurucu olan Hans Kamper (daha sonra Juan Gamper olacak olan) tarafından keşfedilip takıma katılıyor. Bu , Barcelona tarihinin formasını en genç giyen futbolcu ünvanına sahip olmak demek oluyor. Takıma katıldığında henüz 13 yıllık bir mazileri olsa da şu anda 110 yılı devirmiş kulüpte halen bu rekor kendisine ait. Hem yaş hem de fiziken ufak tefek olan bu Filipinli çıktığı ilk maçta Katalan Ligi'nin İngiliz menşeli takımı Catala SC'ye karşı alınan 9-0 'lık galibiyette 3 gol atarak birden tüm gözleri üzerine çekmeyi başarıyor.


Bir Fransa maçı sonrası "El Rompe Reders" (Net Bitirici) lakabını alan Alcantara , 4 yıl Barcelona formasını giydikten sonra ailesinin Filipinlere dönmesi nedeniyle mecburen İspanya'dan ayrılmak zorunda kalıyordu. Bu ayrılık sırasında Barca için işler hiçte iyi gitmeyecekti. 2 sezon Katalan şampiyonluğuna hasret kalan Barcelona'ya karşın , Paulino Filipin Liginde forma giymeye başladığı Bohemian Sporting Club'u Filipin liginde zirvede tutarak şampiyonluk keyfini yaşıyordu.Ayrılık uzun sürmedi tarihler bizim için Kurtuluş Savaşı ateşinin yandığı dönemleri gösterirken El Rompe Reders'te Barcelona'sına tekrar kavuşuyordu.

Barcelona kulübünün ilk profesyonel menajeri olan Jack Greenwall takıma dönen Alcantara'yı savunmada görevlendirme gafletinde bulunuyor. Taraftarlardan yediği baskı sonucunda tekrar eski yerine dönen golcü oyuncu bunun karşılığını Barcelona'ya hasret olduğu Katalunya Şampiyonluğunu armağan ederek veriyordu.Aynı sezon finalde Arenas Club de Getxo 'ya karşı kaybedilen Copa Del Rey'i gelecek sezon yine Alcantara öncülüğünde, yanına bir tane daha Katalunya şampiyonluğu ekleyerek müzeye kaldırıyorlardı.


Alcantara'nın milli kariyerinde 3 ayrı formayı üzerine giymişliği bulunuyor. Filipinler milli takımı ile "Far East Championship Games" denen oyunlarda Japonya'ya karşı aldıkları 15-2 ' lik galibiyette imzası bulunan Alcantara sayesinde Filipinler futboldaki tek büyük zaferlerini elde ediyorlardı.Katalan milli takımı ve İspanya milli takımı içinde oynayan futbolcu için futboldan daha önemli bir konu vardı ; tıp eğitimi. 1920 Olimpiyatlarında İspanya forması giyme fırsatı varken aynı döneme denk gelen tıp fakültesi sınavlarını kaçıracağı için Olimpiyatlara gitmeyi reddetmiş ve evde kalıp sınavlarına girmiştir.Bunun mükafatını 1927'de futbolu bıraktıktan sonra doktorluk mesleğini yaparak alacaktır.Tahmin edeceğiniz gibi o zamanlar futbol henüz top yerine "para" ile oynanmıyordu.


Kişisel kariyerinde 5 Copa Del Rey, 10 Katalunya şampiyonluğu, 2 de Filipin ligi şampiyonluğu bulunan Alcantara, her maçta gol atma istatistiği ile kırılamayan bir rekorun da sahibi aynı zamanda. Futbolu bıraktıktan sonra doktorluk yapan rekortmen , bir dönem Barcelona kulüp direktörlüğü ve İspanya menajerliği de yaptı. Gençliğinde yakalandığı sıtma nedeniyle çok yorulan ve kalıcı hasarlar yemiş olan bedeni 67 yaşındayken Alcantara için hayat son düdüğünü çalıyordu.Geride halen kırılamayan rekorlar ve şu anda dünyanın en büyük kulübünün tarihine altın harflerle yazılan bir isim bırakıyordu ; Paulino Alcantara Riestra.

Nisan ayı Futbol Extra Dergisinde yayınlanan yazımdır.

Hiç yorum yok: