22 Ağustos 2011 Pazartesi

Dünya futbol tarihinin "en temiz" futbolcusu


“Dünya futbol tarihinin en temiz ve en şık futbolcularından birisi olan Liedholm…” şeklinde tanımlar onu Gölgede ve Güneşte Futbol kitabının 145. sayfası ilk paragrafı ikinci cümlesinde Eduardo Galeano.

Nils Liedholm AC Milan’ın İkinci Dünya Savaşı sonrası “Gre-No-Li Trio” adı verilen tabiri caizse öldürücü ekibin “Li”si. 1922 doğumlu 2007 ölümlü bu İsveçli orta saha ’49 yılında transfer olduğu Milan’da wikipedia kayıtlarına göre 360’dan bir eksik maça çıkmış. Saha içerisinde yan yana oynadığı Gunnar Gren ile beraber forvetteki bir başka Gunnar, Nordahl’ın gol olup yağmasını sağlamış yıllarca. Belirtmek gerekir ki üçü de İsveçli…

Gre-No-Li

İsveç Milli Takımı’nın sadece 21 kez formasını gitmiş olsa da bu 21 maçın 12 sene içinde olduğunu düşünürsek -tabi ki o dönem için normal bir sayı bu- kaptanlığa kadar yükselmesi bir yana evlerinde düzenlenen 58 Dünya Kupası finalinde de bir gol atmış. Ancak o maçta rakip Brezilya olunca Vava, Pele, Zagalo’yu durdurmanın zorluğunu da tadarak ikinci olmakla yetinmişler.

Futbolculuğu sonrası AC Milan’ın teknik direktörlüğüne de soyunmuş ancak pek iz bırakır başarısı olmamış. Paolo Maldini’yi ilk defa futbol sahasına süren Liedholm’un en büyük şanssızlığı sanırım halefinin Arrigo Sacchi olması… Hani şu Van Basten, Gullit ve Rijkaard’lı efsane Milan takımını yöneten Sacchi.

Liedholm öğrencisi Carlo Ancelotti ile...

Milan döneminde Nordahl’ın 257 maçta 225 gol atmasını sağlayan isim olarak geçer Nils Liedholm. Bir çok golün yaratıcısı olduğu söylenir. Ayrıca takımdaki diğer futbolculardan her zaman birkaç saat fazla antrenman yaparmış. Bu sayede de futbolcu bıraktığında 40’ına merdiven dayamış bir futbolcuydu…

Ülkesi de bu önemli değeri unutmuyor. İsveçli otomobil ve uçak üreticisi Saab bu sene 13 ve 16 yaş gruplarında bir turnuva düzenleyerek adını da “Nils Liedholm Cup” koymuş.

Hiç yorum yok: